De onderschatting van een goede soundtrack

Ik hoor het maar hoor jij het ook?

Muziek. Het is iets waar we eigenlijk niet zonder kunnen. Het kan vele dingen met je doen, het kan je door zware tijden helpen, je verplaatsen in een totaal andere situatie of je gewoon blij maken. Maar krijgen de componisten in de game industrie wel de waardering die ze zo hard verdienen? Naar mijn mening niet.

Gameplay, graphics en verhaal

Als je een review leest of een game bespreekt met een medegamer dan gaat het vrijwel altijd over een van deze drie elementen. Natuurlijk zijn deze belangrijk want je speelt immers een game om het te kunnen spelen, maar toch zou een game een game niet kunnen zijn zonder voorzien te zijn van een goede muziekvoorstelling op de achtergrond. Probeer het maar eens een keer uit, start je favoriete spel op en zet het geluid van je televisie uit. Dit werkt gewoon niet. Maar wie haalt het dan ook in zijn hoofd om een spel te spelen met het geluid uit? Misschien als meerdere mensen dit zouden doen dat de componisten dan eindelijk eens wat vaker genoemd gaan worden in de oordelen van reviewers.

Muziek raakt ieder mens. Iedereen kan een gevoel omschrijven bij het horen van een muziekstuk, maar niet iedereen heeft hetzelfde gevoel bij hetzelfde muziekstuk.

Dit komt doordat muziek door beide hersenhelften wordt verwerkt. Daarom is het toch knap dat een componist juist bij iedere gamer hetzelfde gevoel kan overbrengen door middel van zijn of haar muziek? Ik heb ongelooflijk veel respect voor mensen zoals Yoko Shimomura, Koji Kondo, Harry Gregson-Williams en Nobuo Uematsu. Zij weten hoe je een spel naar een compleet nieuw niveau kan tillen door je echte emoties te laten ervaren met hun composities, en iedereen ervaart dezelfde emoties. Wanhoop, vreugde, woede en droefenis. Ik kan een willekeurige compositie van hun beluisteren en mezelf gelijk weer verplaatsten in het moment dat ik het voor het eerst hoorde en de gebeurtenissen die zich afspeelden op mijn televisiescherm.

Tijd voor verandering

Ik roep hierbij iedereen die dit leest op om eens een keer de tijd te nemen om na te denken over wat je hoort terwijl je een game speelt. En daarna wat je erbij voelt. Laat het horen aan mensen met wie je praat, leer hun de composities te ervaren. Zodra je dat kan til je je game ervaring naar een totaal nieuw niveau en zal je een ongeloofelijk grote waardering hebben voor dat ‘muziekje’ op de achtergrond!

 

 

cover_l

Plaats een reactie